четвъртък, 16 юли 2009 г.

Пясъчен мост

Сигурно ти се е случвало да се опиташ да стигнеш до морето с количка. Обикновено я вдигаш на ръце и вървиш през пясъка, без да виждаш къде точно стъпваш.
Със сигурност в морето около Варна местата, на които паркираш до брега, се броят на пръсти и затова са пренаселени.

Този мост през пясъка е на Карантината и тръгва от капанче с поетичното име "Ветрилото". Всъщност рибата там не струва (цацата беше супер солена а сафридът странно как нямаше вкус), бутилираната бира си е еднаква навсякъде, но всичко това звучи някак незначително на фона на усилието на собствениците (предполагам) да изградят тази пътека почти до вълните. Аз поне не съм виждал другаде такава и супер им се изкефих. Хубаво е, че някой някъде мисли за достъпна среда извън улиците, сградите и тротоарите. На фона на това усилие мога да преглътна дори оглушителната гръцка музика, от която много лесно можеш да избягаш по дървената пътека и да си слушаш само вълните.

PS Вчера слязохме на Южния плаж (по принцип обичаме диви места без спасители и флагове, васермелоне и еврибаринамагари) и се оказа, че такива мостове има на всички градски плажове. Което означава, че са дело на концесионера, а не на въпросното капанче, застанало непосредствено до пясъчния мост. Както и да е, хубаво е, че все пак някой е помислил за онези, които се движат на колела.

2 коментара:

  1. Хубавото на България е, че не ти улеснява живота и по този начин те принуждава щеш-нещеш да станеш много изобретателен. Хрумват ти гениални идеи в опита си да заобиколиш неудобството. В случая на мен би ми хрумнала идеята, че всъщност количката е нещо излишно, понеже само ти пречи и ограничава близостта ти с детето, както и гъвкавостта ти във всяка ситуация.
    Така може да ми се стори по-ценно да нося детето си на ръце или да го изчакам само да стигне до брега (ако ходи вече)или пък да пълзим заедно по пясъка като морските костенурки и т.н. С други думи не е важна целта, а пътят.
    Иначе има и плажове с доста по-тесни пясъчни ивици :)

    ОтговорИзтриване
  2. Напълно съм съгласен, Деси. Ако можехме да минем без бебешка количка в градска среда, щеше да е чудесно. Все пак количката е неоценим помощник за всичкия багаж, който ти се налага да носиш с детето - представи си огромната раница с кофички, лопатки, фигурки за пясък, дрехи за преобличане, вода, храна... да не изброявам всичко, което се събира в багажника и :) А идеята ти за пясъчно придвиждане в ритъма на детето просто е чудесна.
    Радостта ми от този пясъчен мост всъщност беше и заради хората, които не могат да се придвижват сами без количка. Но пък виж подобна грижа как улеснява живота в един ден, на един плаж, на който си се озовал случайно :)

    ОтговорИзтриване