Хлебопекарната, която използваме, е с два реотана - препоръчвам я, защото така се изпича по- равномерно и в горната си част хлябът винаги има коричка и се разпуква. Стига да спазвате точните пропорции, които в повечето случаи са 450 гр. вода към 700 гр. брашно. И водата, както и всички останали съставки, трябва да бъдат със стайна температура.
Хлябът от снимката е с три вида брашно и няколко вида семена. Ето какво сложихме с Борис вътре, в тази последователност:
- 450 гр. вода
- 2 ч.л. сол
- 1 лъжица мед (акациев)
- зехтин
- 200 гр. бяло брашно
- 300 гр. ръжено брашно
- 200 гр. брашно грахам
- 1 ч.л. суха мая
- 30 гр. пшеничени зародиши
- слънчогледови семки
- сусам
- маково семе
Семките добавям бавно, по време на бъркането на хляба, за да се смесят равномерно. По принцип тази машина прави три бъркания, като в средат ана второ дава сигнал (и спира за малко), за да сложиет семената и ядките. Но от известно време ги слагам още в началото, заради зародишите.
Този хляб става чудесен, честно.
Няма коментари:
Публикуване на коментар